0%

Miksi luottaisin Gore-Tex -tuotteiden ylivoimaisuuteen ja pulittaisin tämän vuoksi sievoisesti enemmän euroja kuin jostakin muusta vedenpitävästä tuotteesta? Varsinkin, kun korvaavia, vedenpitäviä ja hengittäviä materiaaleja kehitellään kaiken aikaa.

Isä Wilbert ja poika Bob Gore olivat Jenkeissä melkoisia vilperttejä 70-luvulla ja kehittelivät kummallisen kalvon. Heitetäänpä vähän kemiaa kehiin. Katsopa peukalonkynttäsi. Gore-Tex -kalvossa on sen suuruisella alueella n. 1,4 miljardia huokosta. Jokainen tällainen huokonen on niin pieni, että vesipisara ei mahdu siitä sisään. Veijarit hoksasivat samalla, että kas, tehdään kuitenkin huokosista sen verran ”isoja”, että vesihöyrymolekyyli (=jalkahiki) mahtuu siitä ulos. No eihän tuo niin rakettitiedettä olekaan… no ehkä sittenkin.

Yksi syy, miksi Gore-Tex -kengät ja vaatteet ovat laadukkaita (ja maksavat) on W.L. Gore Ltd:n suurennuslasin alla oleminen. Jo se, että saa Gore-Tex -valmistuslisenssin, edellyttää melkoisen mankelin läpikäyntiä. Sen lisäksi vuosittain tehdään tehtaalle auditointi. Kaikki mahdolliset yksityiskohdat tarkistetaan: pintamateriaalit, saumat, vetoketjut, kengännauhat jne.

Entäs hoito?
Vaatteiden kohdalla ohjeeksi sanotaan, että pese Gore-Tex -vaatettasi säännöllisesti. Nuo miljardit pienet huokoset ”tukehtuvat”, jos niiden pintaan kertyy paksua likaa. Tämän vuoksi vaatetta ei kannata pestä yhdessä pajahousujen kanssa. Kulumista toki kannattaa pesun yhteydessä välttää eli sulje vetoketjut ja napit. Jos tuntuu, että esim. takin ominaisuudet ovat heikentyneet, kokeilepa laittaa kuivana (ja puhtaana) kuivausrumpuun 20 minuutin ajaksi.

Gore-Tex -kengät kannattaa suojata ennen käyttöä ja aina puhdistuksen suojasuihkeella tai hoitoaineella. Lue kuitenkin purkin sivussa oleva pieni präntti, saako ainetta käyttää Gore-Tex -kengille. Tällöin voi olla varma, että aine ei tuki pieniä huokosia.

Mitä tuotteita verkkokaupastamme löytyy?
Snickersin valikoimassa on kaksikin takkia. Toinen on kuoritakki (malli 1980) ja toinen toppatakki (malli 1981). Housut ovat kerrassaan kätevät. Riipputaskuhousuissa on irrotettava Gore-Tex -vuori (malli 6580).

Snickers Gore-Tex kuoritakki 1980   Snickers Gore-Tex talvitakki 1981  Snickers riipputaskuhousut Gore-Tex -vuorilla

Jalaksella on useampia kenkämalleja matalista kengistä turkisvuorellisiin talviturvakenkiin saakka.

Jalas Gore-Tex 9988 GTX  JALAS GTX 9998  JALAS Winter GTX 1398

Gore-Texiä on käytetty jopa astronauttien avaruuspuvuissa kuulennoilla. Tottahan me itse kukin ansaitsemme Gore-Tex -vaatteet ja kengät.