Oudon kummallinen kevät on takana. Ihmisten arki muuttui sananmukaisesti arjeksi. Juhlat poistettiin kalenterista ja niin myös kaikki juhliin liittyvät pesut: puvut, leningit, morsiuspuvut, pöytäliinat jne. Pesulan puolella oli ensimmäisen poikkeusviikon aikana hiljaista kuin huopatossutehtaassa. Henkilökunta jousti upealla tavalla, heille iso kiitos. Pekkasia pidettiin pois, samoin vuosilomia etuajassa, siivottiin vähäisemmätkin nurkat. Selvittiin! Työvaate- ja kenkämyynti sen sijaa rullasivat eteenpäin. Olihan päätoimialoillamme, kuljetuksessa, maataloudessa ja rakentamisessa, kädet täynnä töitä. Desinfioivat pesuaineet ja kertakäyttökäsineet myytiin loppuun heti kättelyssä. 

Hiukan hirtehishuumoria – Pika-Pesun historian ensimmäisen pakkoloma on koettu. Nimittäin toimari laitettiin ”pakkolomalle”. Seinäjoen Pika-Pesu on tehnyt kauppaa ja myynyt pesulapalveluja yli 50 vuoden ajan. Välillä on ollut alamäkiä, kuten 90-luvun laman aikoihin. Työvaatteet ja turvakengät eivät menneen kaupaksi, kun ihmisillä ei ollut töitä. Pukuja ja muita rettuja pitää pesettää lama-aikanakin, mutta mattojen pesuakin lykättiin seuraavaan vuoteen. Aina olemme halunneet pitää henkilöstöstä huolta olipa taloustilanne mikä tahansa. Kertaakaan yrityksen historian aikana ei henkilöstä ole laitettu pakkolomalle.

Keväällä laitoimme The Pyykkärin pakkolomalle viikon 13 ajaksi. Harkittiin jopa, että Canoraman IT-tuki korottaa palomuuria toimarin yhteyksillä.

Lähes 30% yrittäjistä jättää lomansa kokonaan pitämättä tai pitää lomaa korkeintaan viikon. Työnteko koetaan elämäntavaksi, mutta elimistö ja korvien väli ei tätä logiikkaa ymmärrä. Tutkimusten mukaan yrittäjän riski sydän- ja verenkierron häiriöihin nousee selkeästi, jos lomaa ei pidä lainkaan. (Kauppalehti 10.7.2018). Pyykkäri ei ole pahemmin onneksi oireillut. Adrenaliinitaso on noussut korkeintaan silloin, kun maahantuojien toimitus ei tulekaan ajallaan. No, ehkä silloin tällöin Pyykkärin kaksimetrisen kehon kontrabassolla on kuulunut: ”Kuka täällä on taas koheltanut?” Kummallista, vaikka me muut olemme lähes täydellisiä. 

Oletpa yrittäjä tai palkansaaja, muistathan antaa itsellesi aikaa palautua eli viettää lomaa. Sähköpostin kuvake kannattaa piilottaa kännykän viimeiselle näytölle ja poistaa kaikki uudesta viestistä kertovat piippaukset. 

Antoisaa lomaa, milloin sitten sen aika koittaakin!